Nasze Menu

Witam Państwa w wykwintnej i uroczej Restauracji Salacja

Sprawdź

Przekąski

1. Carpaccio z kaczki lekko podwędzanej w dymie herbacianym,serwowane z selekcją świeżych sałat i dressingiem balsamico 34,00 zł
2. Szpinak z borowikami sauté zapiekany pod serem mozzarella 33,00 zł
3. Krewetki duszone w świeżych pomidorach i warzywach julienne, podane z chrupiącymi grzankami czosnkowymi 39,00 zł

Zupy

1. Chłodnik z botwinki serwowany z jajkiem, grillowanym indykiem i kiełkami 15,00 zł
2. Żurek Staropolski na naturalnym zakwasie żytnim podany z białą kiełbasą i jajkiem 15,00 zł
3. Zupa rybna z halibuta i sandacza serwowana z warzywami i ziołami 19,00 zł

Dania Główne

1. Kaczka tradycyjnie pieczona z jabłkiem i majerankiem, serwowana z duszoną czerwoną kapustą, kluskami śląskimi z patelni i sosem porto 55,00 zł
2. ,,Chateaubriand”– plastry polędwicy wołowej opiekane na ruszcie w sosie truflowo – borowikowym serwowane z frytkami z młodych ziemniaków i fasolką szparagową 74,00 zł

Desery

1. Lody zapiekane w bezie z owocami i advocatem 22,00 zł
2. Lody waniliowe w gorących wiśniach 21,00 zł
3. Szarlotka – torcik jabłkowy serwowany na gorąco z lodami i sosem waniliowym 23,00 zł

Przekąski Zimne

1. Sałatka z młodego szpinaku i pomidorów cherry, serwowana z grillowaną polentą, bazyliowym pesto i kremowym kozim serem 32,00 zł
2. Gravelax – świeży łosoś marynowany w koperku, soli morskiej i buraczkach, podany z dressingiem musztardowo-miodowym i sałatką 39,00 zł
3. Klasyczny tatar wołowy podany z marynatami, cebulą, prażoną kaszą gryczaną i emulsją z żółtka
37,00 zł

Przekąski ciepłe

1. Jajko truflowe, gotowane białe szparagi, serwowane z chrupiącym boczkiem i sosem holenderskim 34,00 zł
2. Smażony filet z kaczki w asyście świeżych sałat, puree z młodych buraków i sosu maderowego
37,00 zł
3. Risotto z karczochami i groszkiem śnieżnym, serwowane z parmezanem i oliwą 35,00 zł

Zupy

1. Orientalny bulion z kaczki, serwowany z pierożkami i julienne z młodej kapusty 18,00 zł
2. Zupa rakowa podprawiona brandy z szyjkami rakowymi i oliwą pietruszkową 20,00 zł
3. Barszcz czerwony z pierożkami faszerowanymi kurkami 14,00 zł
4. Krem z białych szparagów, serwowany z jajkiem 64º 16,00 zł

Pasty i Pierogi

1. Linguine (cienkie wstążki) z warzywami „stir-fry” i krewetkami na sposób orientalny z oliwą sezamową, świeżym imbirem i sosem ostrygowym 41,00 zł
2. Papardelle aglio e olio z oliwą extra virgin, czosnkiem i chilli, posypane świeżo tartym parmezanem 32,00 zł
3. Pierogi z pieczoną kaczką confit, opiekane na maśle, podane z puree cebulowym i sosem majerankowym 36,00 zł

Dania Obiadowe

1. Długo duszony udziec jagnięcy z puree ziemniaczanym, serwowana z ciemnym sosem bekonowym i karmelizowaną karotką 85,00 zł
2. Zrazy z dzika z borowikami i boczkiem, serwowane z buraczkami i kaszą gryczaną
87,00 zł
3. Polędwiczki wieprzowe opiekane w bekonie, podane z selekcją młodych warzyw i ziemniakami duszonymi w sosie kurkowym 45,00 zł
4. Opiekana na klarowanym maśle pierś z kurczaka podana z pieczonymi młodymi ziemniakami i duszonym bobem 41,00 zł
6. Królik duszony w szalotkach serwowany z karmelizowanymi młodymi warzywami 49,00 zł

Ryby

1. Filet z łososia z rusztu, serwowany na potrawce ze szparagów, karotki i groszku cukrowego 52,00 zł

2. Dorsz smażony na maśle, podany z bukietem świeżych sałat z klasycznym, limonowym vinegrtette i frytkami z młodych ziemniaków 45,00 zł

3. Smażony filet z sandacza serwowany z młodym szpinakiem, i duszonym ryżem arborio 55,00 zł

4. Turbot smażony sauté z puree ziemniaczanym i sosem krewetkowo-pomidorowym 65,00 zł

5. Okoń morski z rusztu, serwowany na ratatouille ze świeżych cukinii i papryki 51,00 zł

Dodatki

1. Mix sałat z dressingiem miodowo – musztardowym 12,00 zł
2. Mix sałat z dressingiem balsamico 12,00 zł
3. Sałatka ze pomidorów, oliwy i marynowanej cebulki 11,00 zł
4. Kopytka złociste z patelni 10,00 zł
5. Kluski śląskie 10,00 zł
6. Buraczki czerwone, zasmażane 9,00 zł
7. Frytki z młodych ziemniaków 8,00 zł

Desery

1. Torcik Pavlova z musem mascarpone, sosem truskawkowym i świeżymi owocami 21,00 zł
2. Świeże truskawki z bezikami i bitą śmietaną 20,00 zł
3. Mille–Feuille z płatkami czekolady, serwowane z truskawkami, malinami i lodami 23,00 zł
4. Deser czekoladowy "Fondant" – czekoladowa babeczka serwowana na gorąco z sosem malinowym 23,00 zł
5. Tarta migdałowa z malinami, podana na gorąco z lodami waniliowymi 21,00 zł
6. Crêpes Suzette – naleśniki flambirowane likierem pomarańczowym, podane z lodami waniliowymi i filecikami pomarańczy 21,00 zł
7. Naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami, serwowane z czekoladą i lodami 22,00 zł

Menu dla Dzieci

1. Zupa pomidorowa z kluseczkami 12,00 zł
2. Tradycyjny rosół z domowym makaronem 14,00 zł
3. Spaghetti Bolognese 29,00 zł
4. Spaghetti z sosem Neapolitana ze świeżych pomidorów 24,00 zł
5. Cielęcina duszona w kremowym sosie śmietanowym, podana z młodymi ziemniakami i glazurowaną marchewką 37,00 zł
6. Grillowany filet z kurczaka serwowany z mizerią z ogórków i puree ziemniaczanym 34,00 zł
7. Naleśniki z twarożkiem i owocami 22,00 zł

@textColor
@lightBgColor
@midBgColor
@darkBgColor
@baseColor
@brandPrimary
@brandSuccess