Nasze Menu

Witam Państwa w wykwintnej i uroczej Restauracji Salacja

Sprawdź

Przystawki Zimne

1. Deska serów (2 os.), winogrona, orzechy, krakersy, oliwki 44,00 zł
2. Carpaccio z kaczki lekko podwędzanej w dymie herbacianym, sałaty, dressing balsamico, parmezan 38,00 zł
3. Klasyczny tatar wołowy, marynaty, żółtko, chips z razowego chleba 39,00 zł

Przystawki ciepłe

1. Smażony filet z okonia morskiego, risotto alla mialnese 39,00 zł
2. Krewetki duszone w pomidorach, warzywa julienne, grzanki czosnkowe 41,00 zł
3. Szpinak z borowikami sauté zapiekany pod serem mozzarella 35,00 zł
     
 

 

Sałaty

1. Świeży szpinak, łosoś wędzony na zimne (Zamek Neptun) z jajkiem poche, sos jogurtowo- szczypiorkowy 42,00 zł
2. Świeże sałaty z gruszką, ser pleśniowy, dressing limonkowo- orzechowy 35,00 zł
3. Sałatka Cezar - sałata rzymska i lodowa, anchois, parmezan, grzanki czosnkowe, jajko, kurczak lub krewetki 32,00 zł / 39,00 zł

Zupy

1. Żurek Staropolski na naturalnym zakwasie żytnim, biała kiełbasa, boczek, jajko poche 18,00 zł
2. Pikantna zupa rybna, warzywa julienne, sandacz, pomidory pelatti 19,00 zł
3. Krem z dyni z mlekiem kokosowym i pomarańczami 19,00 zł            
4. Zupa grzybowa z kluseczkami i kwaśną śmietaną creme fraiche 19,00 zł
5. Barszcz czerwony z pierożkami mięsnymi 19,00 zł

Pasty i Pierogi


1. Pierogi z cielęciną, glazurowane młode warzywa,  purée z marchewki 39,00 zł
2. Linguine, warzywa stir fry w sosie ostrygowo-pomidorowym, krewetki 41,00 zł
3. Kopytka, kaczka confit, sos grzybowy 39,00 zł
                                                                        

Dla Wegetarian

1. Tagliatelle z pesto z pieczonych buraczków, prażone orzeszki pinii, ser kozi, rukola 39,00 zł  
2. Risotto grzybowe z borowikami, mascarpone, parmezan 41,00 zł  

Dania Obiadowe

1. Pieczone pół kaczki  z jabłkami, duszona czerwona  kapusta, kluski śląskie, sos porto 59,00 zł
2. ,,Chateaubriand”– plastry polędwicy wołowej opiekanej na ruszcie, sos truflowo – borowikowy, smażone ziemniaki, 79,00 zł
3. Filet z perliczki opiekany na klarowanym maśle, młode marchewki i ziemniaki, puree z selera 65,00 zł 
4. Opiekany filet z kurczaka kukurydzianego serwowane na potrawce ze szparagów, młode ziemniaki confit 49,00 zł
5. Polędwiczki wieprzowe sous vide w bekonie, pieczone młode warzywa, kopytka z patelni sos kurkowy 55,00 zł
6. Gołąbki z gęsiną, puree z marchewki, sos demi glace, ziemniaki gotowane 48,00 zł
7. Długo duszona golonka z dzika, kasza pęczak, puree z pieczonych buraczków z musztardą dijon, warzywa glazurowane 68,00 zł

Ryby

1. Filet z łososia z grilla, puree z batatów, warzywa glazurowane, sos demi glace 59,00 zł
2. Turbot smażony saute, pomidorowa salsa, pieczone zemniaki 59,00 zł
3. Sandacz smażony sauté, czarna soczewica beluga z puree pomidorowym,sos z pieczonej czerwonej papryki 61,00 zł

4. Filet z dorsza sauté, frytki z młodych ziemniaków, mix sałat z dressingiem balsamico 51,00 zł 

Dodatki

1. Mix sałat  z dressingiem miodowo – musztardowym 14,00 zł
2. Mix sałat  z dressingiem balsamico 15,00 zł
3. Sałatka z pomidorów, oliwy, cebulki i rukoli 13,00 zł
4. Kopytka złociste z patelni 12,00 zł
5. Kluski śląskie 12,00 zł
6. Frytki ze świeżych ziemniaków 10,00 zł
7. Czerwona duszona kapusta 10,00 zł

Desery


1. Deser "Fondant" – czekoladowa babeczka na gorąco, lody waniliowe, sos malinowy 25,00 zł
2. Lody zapiekane w bezie, likier advocat, owoce 24,00 zł
3. Lody  waniliowe w gorących wiśniach 23,00 zł 
4. Szarlotka – torcik jabłkowy serwowany na gorąco,  lody waniliowe, sos anglaise 25,00 zł 
5. Kawowy creme brulee z czarną porzeczką i lodami waniliowymi 24,00 zł
6. Tarta migdałowa z malinami podana na gorąco, lody waniliowe 24,00 zł  
7. Crêpes Suzette – naleśniki flambirowane likierem  pomarańczowym,
lody waniliowe, fileciki pomarańczy 24,00 zł
8. Mus malibu z truflą, czekoladowy glaçage, smażona borówka z  lodami czekoladowymi 25,00 zł                                                                                       
9. Gruszka karmelizowana z brandy z musem z białej czekolady podana z sorbetem cytrynowym, bezikami i ciastkiem owsianym 23,00 zł                                                                   

 


Menu dla Dzieci

1. Zupa pomidorowa z kluseczkami 14,00 zł
2. Tradycyjny rosół  z domowym makaronem 14,00 zł
3. Spaghetti Bolognese 31,00 zł
4. Spaghetti z sosem Neapolitana ze świeżych pomidorów 26,00 zł
5. Cielęcina duszona w kremowym sosie śmietanowym,                                     
 podana z młodymi ziemniakami i glazurowaną marchewką 40,00 zł
6. Grillowany filet z kurczaka  z mizerią z ogórków i puree ziemniaczanym 36,00 zł  
7. Naleśniki z twarożkiem i owocami 23,00 zł

Kup prezent
@textColor
@lightBgColor
@midBgColor
@darkBgColor
@baseColor
@brandPrimary
@brandSuccess